Po vlasoch ďalším dôležitým atribútom vašej krásy je zdravá, pekná čistá pleť. Mnohé ženy venujú pozornosť oblečeniu, líčeniu, doplnkom, vlasom, ale na pleť akosi zabúdajú. Pleť je Popoluškou na ktorú si mnohé spomenú len ak sa sama ozve a prejaví práve vtedy, keď to najmenej potrebujete. Žena je krásna vtedy ak má aj peknú zdravú sviežu pleť. Poradím vám ako dosiahnuť peknú pleť.

Myslím si, že dekoratívna kozmetika by mala ženu skrášliť a nie len maskovať nedostatky spôsobené nesprávnou alebo nedostatočnou starostlivosťou.

Pleť by mala aj bez mejkapu vyzerať zdravo a pestovane aj vo vyššom veku. Nejaká tá drobná vrásočka vám na kráse neuberie, ak celkovo pleť pôsobí pestovaným dojmom. Tak ako vaše vlasy, aj pleť má pamäť a uchováva si informáciu o všetkých prehreškoch ale i o jej hýčkaní.

Krásna pleť je pleť hladká, farebne vyvážená, jemná a dobre vyživovaná bez viditeľných pigmentácií, hlbokých vrások, šupiniek a rozšírených, či dokonca znečistených pórov. Teda krásna pleť je predovšekým zdravá pleť, hladká, jasná, s jemnými a čistými pórmi a farebne jednotná.

Veľa žien nevie, aký majú typ pleti alebo je ich odhad nesprávny. Dôležitý je výber prípravkov podľa potrieb vašej pleti!

Ak každý deň vynaložíte minimum starostlivosti a času pravidelne každé ráno a každý večer, uvidíte, že po krátkom čase zbadáte zlepšenie aj bez toho, aby ste museli príliš hlboko načrieť do svojich financií. Samozrejme domácu starostlivosť treba aspoň občas podporiť profesionálnym ošetrením v salóne, estetičky Sothys nájdete na celom Slovensku.

Ako dosiahnuť peknú pleť – 10 tipov

  1. Začnite určením typu svojej pleti! Najlepšie vám poradí kozmetička, estetička, dermatologička. Základné typy sú: pleť so zvýšenou mazotvorbou – mastná pleť, normálna pleť, suchá pleť, citlivá pleť. Väčšina žien má zmiešaný typ pleti a tým aj rôznorodé potreby na jej ošetrovanie. Cievky, pigmentácie, rozšírené póry a pod. vyžadujú špeciálnu starostlivosť.
  2. Zaobstarajte si tie najlepšie prípravky, ktoré si môžete dovoliť a hlavne na váš typ pleti. To je dôležitejšie ako značka ktorú si vyberiete. Novú značku najskôr vyskúšajte na menšej ploche, pretože podráždiť vás môže rovnako lacnnejšia ako drahá kozmetika. Jednoducho obsahuje zložku, ktorú vy neznášate. U kvalitných tradičných značiek kozmetiky je riziko podstatne menšie, drahšie značky viac investujú do testovania a výskumov. Značka by mala byť garanciou úrovne a kvality. Podozrivo lacným výrobkom sa vyhnite.
  3. Umývanie mydlom každý deň väčšine typov pokožiek na tvári neprospeje, príliš ju odmastí. Ak si myslíte, že detské mydlo je to pravé ste na omyle. Detská pleť má celkom inú štruktúru a potreby ako tá vaša. Na mastnú pleť sú na ranné umývanie určené špeciálne penivé čističe pleti. S nimi si umyjete tvár podobným spôsobom ako s mydlom. Pokožku tváre stačí opláchnuť vlažnou vodou, naniesť ranný čistaci gél pre váš typ pleti, namydliť a umyť. Okolie oči vynechajte! Normálny, bezproblémový typ pleti postačí opláchnuť vodou.  Skvelé sú minerálne v spreji na osvieženie.
  4. Na čistenie pleti použite podľa typu pokožky večer čistiace mlieko a následne tonizačnú vodu. Veľa žien používa len jedno z nich! Na veľmi mastnú pleť môžete používať aj čistiace peny, ktoré sa umývajú vodou. Na cesty vám dobre poslúžia aj čistiace obrúsky na odlíčenie.
  5. Pravidelné čistenie, tonizácia, hydratácia a výživa sa odzrkadlia na zlepšenom stave vašej pleti už po krátkom čase!
  6. Starostlivosť o zdravie pleti je prvým krokom k vašej kráse! Prioritnou funkciou líčidiel je farebné zvýraznenie vašich rysov, vašej krásy, nie zakrývanie nedostatočnej či nevhodnej starostlivosti o pleť! Moderné a kvalitné mejkapy pleti neškodia, naopak chránia ju.
  7. Krása vašej pleti, vlasov a nechtov vychádza z vnútra – teda zo skladby vašej stravy, odráža aj váš psychický stav, vašu pohodu. Na vlasy, nechty si môžete pomôcť napríklad prípravkom Kremík + H z lekárne, doplniť látky, ktoré nemáte dostatočne obsiahnuté v strave.
  8. Každý typ pleti potrebuje hydratáciu, teda zvlhčovanie. Suchá, mastná, normálna aj citlivá. Hydratačný krém si zaobstarajte pre váš typ pleti. Pred líčením sa vždy nakrémujte hydratačným krémom – zvlhčovačom. Hydratáciu potrebujete po celý rok, nielen na jar.
  9. Pleť starne významnejšie zhruba od 25 rokov, používajte prípravky na jej výživu, či špeciálne potreby podľa typu a veku. Prípravky je dobré občas zmeniť, prestriedať. Nezaťažujte normálnu a mastnú pleť mastným krémom – ak ho nepotrebuje, zbytočne ju zaťaží. Nevhodný výber môže spôsobovať komedómy, upchávanie pórov, zvýšený maz na pleti. Treba vybrať výživný krém pre VÁŠ typ pleti, teda pre suchú, normálnu, zmiešanú, problematickú alebo mastnú. Takto selektovanú starostlivosť má napríklad značka Sothys, exkluzívna profesionálna kozmetická značka.
  10. Okolo očí je pleť mimoriadne citlivá a vyžaduje špeciálne krémy a veľmi šetrný spôsob nanášania vklepávaním. Veľa žien na svoju pokožku nadmieru tlačí, alebo ju naťahuje. Odličujte sa tak, že vatový tampónik zložíte napoly a dáte tesne pod oko. Naň potom postierate farby z vášho oka, špirálu z mihalníc namiesto putovania farby po jemnej pokožke pod okom a naťahovanie jemnej pleti. Pleť má pamäť – odvďačí sa vám za vašu starostlivosť!

Čítajte viac zo série článkov:

  1. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojich vlasov
  2. 10 tipov ako zlepšiť kondíciu svojej pleti
  3. 10 tipov ako zvýrazniť krásu svojej tváre jemným a nenáročným líčením
  4. 10 tipov ako vyzerať krajšia aj bez líčenia – vo farbách odevov, ktoré s vami ladia
  5. 10 tipov ako vyzerať krajšie vďaka správnym strihom