Lámete si hlavu, ako sa obliecť na ples? Aké šaty si vybrať a čo by mal mať váš partner? Neviete či si môžete obliecť aj krátke šaty alebo musia byť dlhé? Poradím vám s dress codom, etiketou odievania na ples, aj s  tým aké šaty sú v trende.

V zásade sú na ples pre každú ženu vhodné dlhé spoločenské šaty, ale pozrime sa na to, čo sa  v plesovej móde tohto roku nosí a na plesový dress code bližšie. Aby ste vedeli aké šaty na ples si máte obliecť vy, aj poradiť s výberom oblečenia vášmu partnerovi.

Trendy spoločenských šiat zo svetových módnych prehliadok sa prenášajú aj do plesovej módy.

Najskôr slovníček dress codu a potom trendy v plesovej móde. Plesová etiketa odievania – na ples sú 3 úrovne dress codu, pokiaľ dress code nie je uvedený na pozvánke, riaďte sa miestom konania plesu a jeho úrovňou:

White Tie, Black Tie a Formal – Dark suit. Znamená to frak, smoking a čierny (tmavý) oblek. White tie je biely motýlik, ktorý sa nosí k fraku, black tie čierny motýlik k smokingu a dark suit znamená tmavý, čierny oblek. Obleky inej farby (šedé, hnedé, sivomodré …) neprichádzajú do úvahy! Sú to denné obleky a po 18 tej hodine sa muž znalý spoločenskej etikety odievania s akýmkoľvek, než čiernym oblekom, rozlúči. Maximálne si môže obliecť tmavomodrý (Navy blue), ktorý  pre vás v obchode vyzerá ako čierny.

Dress code sa uvádza takto pre mužov a s tým korešponduje úroveň oblečenia dámy. White tie je najviac formálny dress code a od vás sa očakáva veľkovečerná toaleta, dlhé šaty až po zem. Nič iné neprichádza do úvahy. Black Tie je tiež formálna úroveň  a na ples by ste si rozhodne mala obliecť dlhé spoločenské šaty. Pri poslednej požiadavke na dress code – Formal alebo Dark suit je viac možností – dlhé aj krátke šaty. Je to závislé od prostredia, úrovne plesu.

V zásade – ak idete na ples, oblečte si  dlhé spoločenské šaty. Ples je jedinou spoločenskou udalosťou kde k obleku partnera si môže žena obliecť dlhé šaty. Ak sa jedná o menej formálny ples alebo skôr bál, tam si ženy zvyknú obliekať aj krátke šaty ku kolenám, kokteilky. Puzdrové šaty, ani čierne, sa na ples nehodia vôbec. Jednoduché priliehavé krátke šaty odhaľujúce kolená sa proste na túto príležitosť nehodia. Ak si dáte dlhé spoločenské šaty, určite žiadnu chybu neurobíte. Musia to byť ale spoločenské šaty, nie letné dlhé šaty! Ak viete, že idete na plesovú zábavu , ktorá skôr pripomína diskotéku, môžete si obliecť aj krátke šaty, teda šaty ku kolenám. Krátkymi šatami sa pre túto príležitosť nemyslia ultrakrátke šaty do pol stehien akceptovateľné pre veľmi mladé ženy na párty.

Príležitostí, na ktoré si žena dnes môže obliecť večernú toaletu, dlhé šaty, je málo. Prečo teda na ples ísť v krátkych?

Tyrkysová je svieža a spája v sebe modrú a zelenú farbu, hodí sa ženám mnohých typov. Farbou roka 2013 je zelená, ak teda chcete byt trendy, oblečte si šaty v zelenej alebo modrozelenej farbe.

White tie

White tie znamená pre muža frak, najviac formálny spoločenský odev.

Frak  je slávnostný pánsky oblek z čiernej látky, chlopne saka sú obvykle z hodvábneho ripsu, nohavice s lampasmi bez záložiek. Dopĺňa ho vesta z bieleho ripsu (cez deň sa používa čierna vesta), perleťové gombíky. Biely motýlik (ručne viazaný), košeľa s vystuženou náprsenkou, jednoduché manžety, tvrdý golier s ohnutými rožkami. Lakované topánky, čierne tenké jednofarebné ponožky.

K fraku patrí čierny plášť (cípy saka však nesmú presahovať), biele glazé rukavice, biela vreckovka, cylinder alebo klobúk a biely hodvábny šál.

Plesové šaty pre vás by mali byť maximálne elegantné, veľká večerná toaleta, dlhé až po zem a tento rok už nie s bohatými krinolínovými sukňami. Nosia sa štíhlejšie a jednoduchšie siluety.

Ak si plesové šaty dávate šiť, alebo požičiavate, skúste sa vyhnúť typom s obrovskými naberanými sukňami, bohatým drapovaním, riasením. Trendom sú jednoduchšie línie, ako napríklad vidíte v kolekcii ktorej fotografiami som doplnila tento článok zo svadobného salónu NICOLE. Silueta sirény je stále v móde a červená je jednou z najviac ženských farieb na ples. Tieto šaty sa budú hodiť blondínkam, brunetkám aj tmavovláskam. Jasná studená červená pristane letným aj zimným typom.

 

Black tie

Black tie je večerný oblek z čierneho súkna. Sako býva jednoradové alebo dvojradové, máva hodvábne chlopne a vrecko na ľavej strane.

Nohavice obvykle s lampasmi bez záložky. Dopĺňa ho mäkká biela neprúžkovaná košeľa a čierna kravata alebo motýlik. V prípade jednoradového smokingu ho dopĺňa čierna vesta z rovnakého materiálu ako sako, s okrúhlym výstrihom.

Ďalšie doplnky sú čierne topánky, čierne ponožky, biela vreckovka, mäkký čierny klobúk, biely šál, tmavý alebo čierny plášť.

Pre dámy sú vhodné elegantné dlhé šaty z kvalitných jemných materiálov, hodváb, šifón, organza, kvalitný satén, čipka, krajka…

Na módnej prehliadke Elie Saab dominovali krajka, čipka, vyšívané aplikácie a korálky.

Aj v kolekcii salónu Nicol som taký typ šiat objavila. Táto značka sa mi veľmi páči, keď idem do Auparku, vždy ma niečo upúta vo výklade.

Formal/Dark suit

Tmavý oblek znamená pre muža vlnený oblek v čiernej alebo veľmi tmavej modrej farbe. K nemu sa nosí na ples výlučne biela košeľa! Kravatu vôbec nemusíte vyberať vo farbe vašich šiat, ako často vidíme. Dôležité je aby bola hodvábna, slávnostná, decentná, vhodná na večerné príležitosti. Kravata nie je váš doplnok k šatám, predovšetkým by farebne mala ladiť s tvárou vášho partnera. Zladenie neznamená kravatu vo farbe šiat, ale zladenie štýlu a úrovne oblečenia partnerov.

Plesové šaty si vyberte dlhé alebo krátke, podľa úrovne plesu či bálu. Dlhé šaty by mali siahať po zem, alebo aspoň po členky. Krátke šaty môžu mať dĺžku vizuálne tesne pod kolená ( v skutočnosti sú o čosi kratšie) do „ drieku nohy“ , alebo tesne ku kolenám.

Doplnky

K spoločenským plesovým šatám si vyberte lodičky, ihličky alebo večerné sandáliky. Požiadavka na pančušky sa dostáva do rozporu vtedy, ak si vyberáte sandále. Doporučujem v tom prípade ísť bez pančúch a dôkladne upraviť nohy, pedikúru a nalakované upravené nechty. Nohy pochopiteľne depilované. Nezabudnite ani na depiláciu podpazušia!

Kabelku si vyberte menšiu spoločenskú, zladenú so šatami i topánkami. Nemusí byť v tej istej farbe ako topánky, len treba aby ladila so šatami aj topánkami.

Nude farby sú stále v kurze.  Ak si vyberiete odtiene v jemných tlmených pasteloch, zažiarite v nich – pravda, s podmienkou, že takéto farby sa hodia aj k vám. Tieto odtiene pristanú len niektorým farebným typom. Popol z ruží, tlmená staroružová, ružovobéžové odtiene, podobné ako na obrázku vľavo sa hodia tlmeným svetlým letným typom žien.

Biela farba sa na plesové šaty hodí debutantkám, inak sa jej vyhnite. Mladým dievčatám a ženám, ktoré po prvykrát vstupujú do plesovej spoločnosti sa hodia.

Čierna farba, tak obľúbená u mnohých žien , v skutočnosti naozaj pristane len niektorým farebným typom. Ak sú šaty hlboko dekoltované, vaša vlastná pleť vám neublíži. Nezabudnite ale na vhodné šperky, ktoré vás rozsvietia. Ak ste svetlý typ, máte svetlé vlasy aj oči, vyberte si radšej niektorú svetlejšiu farbu. Alebo namiesto sýtej havranej čiernej siahnite po menej tmavej uhľovej, antracitovej, šedej ako na fotografii vpravo. Táto farba znamenite pristane tlmeným typom žien.

Niektorým blondínkam v mladom veku čierna pristane, ale sú to skôr výnimky. Pre svetlé typy žien sa čierna farba na šaty nehodí, je príliš kontrastná a tvrdá. Ale ak máte čiernu na šatách v blízkosti tváre a nepatrí medzi vaše favoritky, vyberte si radšej inú farbu šiat.

Farbou roku 2013 je zelená!

Všetky modely v článku nájdete na stránke Salónu NICOLE.