Pinterest - Adriana Cizikova

Pinterest – 22 boardov farebných skupín, tipy na odevy, kombinácie, kabelky, doplnky, make up, štýl a ďalšie

Všimli ste si už moju inšpiráciu pre vás na Pintereste? Zaujali vás boardy s ukážkami farebných kombinácí, tipy s oblečením, farbami na vlasy, doplnkami – ale vy neviete čo by sa vám hodilo a ladilo s vašou farebnosťou?

Viete ktoré skupiny farieb pristanú najlepšie vám? Ktoré nástenky sledovať? Ako sa obliecť na rôzne príležitosti? Ktoré farby spolu ladia? Akú kabelku a topánky doplniť k svojmu oblečeniu? Aké si vybrať šperky, bižutériu? Aká farba vlasov by vám pristala, ladila k vášmu farebnému typu a bola vítanou zmenou?

Na mojom profile vás čaká množstvo tipov a inšpirácie. Pre všetky farebné typy! Keď viete svoj farebný typ a ktoré boardy sledovať, je to veľmi jednoduché. Farby  v každom boarde spolu ladia, môžete si ich kombinovať ako sa vám páči. Smelo si môžete nakúpiť odevy a doplnky poďla tipov vo vašom hlavnom boarde a pridať k tomu ešte príbuzné boardy. Všetky veci v boarde spolu farebne ladia.

Kľúčom k tomu, čo sa hodí vám osobne, je Chytrá farebná typológia. Tá zahŕňa nielen obvyklú paletu farieb, ale aj jednoduché a nenáročné ladenie farieb v oblečení a doplnkoch, potrebný kontrast a jednoduchý návod v akých farbách si čo kúpiť.  

Farebné poradenstvo je založené na tom, že každému človeku pristane k tvári určitá skupina farebných odtieňov najlepšie.

Na posúdenie ich výberu, vhodných vlastností farieb slúži farebná typológia. Tá určuje typ farieb ladiacich s vašou pleťou, očami a vlasmi. Proste s vašimi vlastnými pigmentmi.

Vaše najlepšie farebné odtiene sú predurčené vašou farebnosťou a niektoré sú aj priamo obsiahnuté vo farebnosti vašich očí, pleti a vlasov.

Farebná typológia delí farby na skupiny podobných vlastností a vzájomne harmonicky ladiacich odtieňov.

Ak nepoznáte vlastnosti vašich najlepších farebných odtieňov a domnievate sa, že na to, či vám niečo pristane alebo nie, prídete sama od seba pohľadom do zrkadla, oberáte sa o veľmi dôležitý nástroj ženskej krásy. Intuitívny výber farebných odtieňov nie je spoľahlivý. Sám to človek bez hlbších znalostí o farbách nevidí, nerozoznáva vlastnosti farieb, nevie na čo by sa mal sústrediť a čo sledovať. Presvedčíte sama seba, že vám to v tej peknej farbe pristane, lebo sa vám tie šaty, top proste páčia.

Niekto má výnimočný cit pre farby a dokáže si oblečenie skvele zladiť vzájomne, ale takých žien je málo. A to, že je pekne zladené oblečenie, ešte neznamená, že je zladené aj s vami! Že sú v ňom obsiahnuté aj vaše najlepšie harmonické farby k tvári. Outfit môže ladiť, takže istá harmónia tam je, ale nositeľka sa v ňom môže strácať alebo pôsobiť fádne. Pre väčšinu žien platí, že riadiť sa len intuíciou, bez poznania farieb, nestačí.

Každá žena sa občas nechá strhnúť niečím, čo sa jej páči na vešiaku. Zasiahnutá túžbou obalamutí svoju myseľ, oči aj úsudok. Otvorí peňaženku naprosto nevhodnej farbe, strihu či štýlu pre seba. A kúpi peknú vec – ktorá však neladí s jej prirodzenými farbami. Preto pri revízii šatníka stále nachádzam množstvo pekných a často i drahých vecí – ale farebne pre niekoho iného ako majiteľku šatníka.

Veď sa len pozrite na svoje okolie. Chodia okolo vás ženy s rozžiarenou pleťou, očami a krásne farebne zladené? Alebo skôr šedé myšky v tmavomodrých, čiernych, šedých, béžových a khaki farbách, všetky na jedno kopyto v športovom oblečení? Nevýrazné a nezaujímavé?

Úprimne si povedzte, keď sa pozeráte do zrkadla, čo vidíte? Krásnu tvár, alebo vás zas hnevajú kruhy pod očami, nečistoty pleti, vyrážky a nie ste so sebou spokojná?

Farby lichotiace vašej pleti dokážu divy! Prirodzene, vyrážky neodstránia, ani kruhy či pigmentácie. Ale zmenia vnímanie vašej tváre! Naraz si tie nedokonalosti nevšimnete, ale zbadáte, že sa vám akosi jagajú oči. Že farba trička, blúzky alebo šiat vám ich zvýraznila. Že pleť vyzerá jasnejšia, čistejšia.

Dramatická demonštrácia pri farebnej typológii je nesmierne účinná! Ukážem vám čo všetko zvýrazňuje nevhodný odtieň pod bradou na vašej tvári! Odrazu to zbadáte a až sa zhrozíte, čo s vami tie nevhodné odtiene robia a ako je možné, že ste si to doteraz nevšimli. Budete prekvapená aký rozdiel nastane, keď vám priložím vhodný! Je to ako kúzlo!

Chcete vari stále vyhadzovať peniaze za oblečenie, v ktorom sa ani sama sebe nepáčite a ktoré zvýrazňuje vaše vrásky, poruchy pigmentácie, kruhy pod očami? Urobte tomu rázny koniec! Spoznajte farby, ktoré zamaskujú to nedokonalé a rozžiaria vás!
Farebné skupiny – farebné typy s ktorými pracujem,  sú na Pintereste prezentované ilustračne v 22 boardoch. V každom boarde sú ukážky celebrít, vhodných odtieňov vlasov, typických odtieňov tejto skupiny, odevov aj stylingov s farebnými kombináciami vytvorenými na Polyvore.

Každý board obsahuje množstvo materiálu na inšpiráciu pri nákupoch, farbách vlasov, ladení farieb, doplnkoch…

Farebné typy – farebné skupiny v boardoch predstavujú určité PÁSMA farebnosti s charakteristickými vlastnosťami farebných odtieňov.

Každá skupina má svoje pásmo teploty vymedzené na stupnici od ultra teplých cez teplé, mierne teplé, neutrálne, mierne chladné, chladné až po ultra chladné odtiene.

Každá skupina obsahuje odtiene špecifikované ďalšími typickými vlastnosťami v určitom pásme.

Vlastnosti charakterizujúce farebnosť ktorá vám pristane sú hlavne teplota farby, svetlosť/tmavosť a čistota farby.

farebna-typologia-principy-vlastnosti-farieb


Farebný tón, hue, teplota farby.

Svetlosť/tmavosť farby, value.
Chroma/clarity/saturation – čistota farebného odtieňa.
Sýtosť, intenzita pigmentov.

Každá z vlastností predstavuje celú stupnicu.

Teplý a chladný nie sú dve strany jednej mince! Je to celá škála odstupňovanej teploty od ultra chladných, cez chladné, mierne chladné k neutrálnym a potom zas na druhú stranu. Od neutrálnych cez mierne teplé, teplé, až k ultra teplým.

V každom jednom odtieni sa všetky farebné vlastnosti prelínajú. Každý odtieň farby má svoju teplotu – podtón, intenzitu – sýtosť, jas alebo tlmenosť – chromu, svetlosť /tmavosť…

Sama si správne diagnózu neurčíte, je potrebná odborná diagnostika, analýza zvaná farebná typológia po ktorej tomu budete rozumieť a hlavne – budete vedieť, ktoré sú tie VAŠE boardy!

Charakteristiky popisujúce farby sú: svetlé, tmavé, jasné, žiarivé, tlmené, teplé, chladné.

1. Dominantná vlastnosť je najviac dôležitá charakteristika farieb, ktoré vám pristanú.

2. Druhá dôležitá vlastnosť farebných odtieňov, v ktorých vyzeráte najlepšie je ďalšia charakteristika, ktorá je pre vás dôležitá.

3. Tretia vlastnosť farebných odtieňov je tá, ktorá spoločne s prvou a druhou vlastnosťou urobí práve ten wau efekt.

Ak ladí s vami aspoň jedna z farebných vlastností, stále je to istý stupeň harmónie. Ak ladia dve, vytvára to ešte lepší efekt. Nuž a ak ladí všetko, tak to sú tie úplne najlepšie farby pre vás!

Individuálne určenie vašej farebnosti, váš farebný typ a vaše špecifiká sa dozviete počas konzultácie Farebná typológia a poradenstvo v odievaní. Konzultácia je zameraná na individuálne určenie vašich najlepších odtieňov, kombinovania, kontrastu, presné určenie vášho pásma vo všetkých charakteristikách. S farebnosťou prirodzene súvisí aj štýl a tvary vašej postavy, vaša osobnosť, pracovná pozícia, spoločenský status, sebavedomie…

Po konzultácii už budete vedieť, ktoré boardy sledovať a čo je vhodné pre vás konkrétne. Ktorý je váš hlavný board – farebný typ.

Okrem toho samozrejme aj ďalšie informácie, ktoré nie sú verejne dostupné.

Už žiadne vyhadzovanie peňazí do vrecák obchodníkov, výpredajové šialenstvo! Skriňa nabitá vecami, ale vy máte pocit, že vlastne si nemáte čo obliecť?! Veľa vecí sa k sebe nehodí, a kopu máte aj takých ku ktorým neviete čo by sa hodilo.

Bez malého úsilia a plánu to nepôjde. Prvý krok je spoznať svoje farby. Druhý prezrieť skriňu a urobiť si v nej prehľad. Tretí – nakúpiť si to čo vám spraví radosť, využijete to vzhľadom k svojmu životnému štýlu a dodá vam to sebavedomie a pekný vzhľad.

I. SVETLÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia-svetlé farebné typy, Svetlá jar, Svetlé leto

Dominantná vlastnosť: svetlosť farebných odtieňov k tvári

Teplota, podtón: neutrálny až teplý, neutrálny až chladný. Svetlé typy nie sú ultra chladné, ani ultra teplé.

Svetlý a teplý = Svetlá jar, Svetlá tlmená jeseň. Svetlé, teplé až neutrálne a jasné sú odtiene Svetlej jari. Svetlé, mierne teplé a tlmené sú odtiene Svetlej jesene.

Svetlý a chladný = Svetlé leto. Svetlé leto má i podobu len veľmi slabo tlmených, pudrových farebných odtieňov, Light Summer Soft, Svetlé leto pudrové. Svetlé, chladné až neutrálne a jemne jasné sú odtiene Svetlého leta. Svetlé, chladné až neutrálne, pudrovo tlmené sú odtiene Svetlého leta pudrového.

Vhodné farby k tvári:
SVETLÁ JAR – svetlé, mierne teplé až neutrálne a jasné zo skupiny TINTS.
SVETLÁ JESEŇ – svetlé, mierne teplé až neutrálne a tlmené zo skupiny TONES. Svetlú jeseň môžeme zaradiť aj medzi tlmené typy.

SVETLÉ LETO – svetlé, mierne chladné až neutrálne a jemne jasné zo skupiny TINTS.
SVETLÉ LETO PUDROVÉ – svetlé, mierne chladné až neutrálne a veľmi slabo tlmené, pudrové pastely. Delikátne odtiene.

 

II. TMAVÉ FAREBNÉ TYPY

 

moderná farebná typológia - tmavé farebné typ y- Tmavá jeseň, Tmavé leto, Tmavá zima

Dominantná vlastnosť: vyššia tmavosť alebo intenzita farebných odtieňov k tvári

Teplota, podtón: neutrálny až teplý, neutrálny až chladný

Tmavý a neutrálny, mierne chladný  –  najtmavší tlmený letný typ – Tmavé leto, mediteránsky typ. Tmavé leto má 3 podtypy: neutrálne Tmavé leto/Tlmená jeseň a Tmavé leto/Tmavá jeseň. Chladný Tmavé leto/Tmavá zima. Ako názvy napovedajú tieto typy majú vhodné odtiene z farebných škál obsiahnutých v názvoch.

Tmavý chladný typ – Tmavá zima.

Tmavý a teplý až neutrálny – Tmavá jeseň.

Vhodné farby k tvári:
TMAVÉ LETO – tmavšie tlmené až tmavé letné, mäkké, zamatovo tlmené. Neutrálne až mierne chladné odtiene zo skupín TONES a SHADES (napr. námornícka, vínová).
TMAVÁ ZIMA – tmavé, chladné až neutrálne. Sýte chladné odtiene stlmené čiernou prímesou zo skupiny SHADES. Pôsobia sýto a výrazne, ale nežiaria ako HUES. Čím viac čiernej je v odtieňoch, tým sú tmavšie.

TMAVÁ JESEŇ – tmavšie až tmavé, teplé až neutrálne zo skupín TONES a SHADES.

 

 III.TLMENÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia - tlmené chladné farebné typy

Dominantná vlastnosť: tlmenosť farebných odtieňov k tvári

Teplota, podtón: neutrálny, chladný, teplý. Tlmené typy sú často neutrálne, ale miera teploty je vždy individuálna. V pásme od chladný po teplý.

Tlmený a chladný – svetlejšie Tlmené svetlé leto . Stredne tmavé tlmené – neutrálny až mierne chladný, neutrálny – Tlmené leto. Tlmený a chladný najtmavší typ – Tlmená zima.

Tlmený a mierne teplý až neutrálny – Tlmená jeseň.

farebná typológia - tlmené teplé farebné typy

Vhodné farby k tvári:
TLMENÉ SVETLÉ LETO – svetlé jemne tlmené, mierne chladné až neutrálne zo skupiny TONES.
TLMENÉ LETO – tlmené, neutrálne  a mierne chladné. Stredne tmavé tlmené odtiene. Stredné pásmo od svetlejších po tmavšie. Ani bledé, ani tmavé odtiene zo skupiny TONES.TLMENÁ ZIMA – chladné, stredne tmavé a tmavšie tlmené, nie príliš tmavé. Svetlejšie ako Tmavá zima. Viac ostré odtiene ako u tlmeného leta, nepôsobia tak tlmeným dojmom. Farebné odtiene zo skupín TONES a SHADES.

TLMENÁ JESEŇ – tlmené, mierne teplé až neutrálne. Stredne tmavé zo skupiny TONES.

SVETLÁ JESEŇ – svetlé, mierne teplé až neutrálne a tlmené zo skupiny TONES. Svetlú jeseň môžeme zaradiť medi svetlé aj medzi tlmené typy.

IV. JASNÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia - jasné farebné typy, Jasná jar, Jasná kontrastná zima

Dominantná vlastnosť: jas farebných odtieňov k tvári, u zimy aj vysoký kontrast. Jasná zima nemá až tak výrazné farby ako zima žiarivá, je jemnejšia. Je to „svetlá“ zima, v zmysle svetlosti farieb k tvári. Prirodzene, ženy tohto typu majú tmavšie vlasy (hnedé až čierne) a kontrast medzi pleťou, vlasmi a očami.

Teplota, podtón: teplý, chladný

Jasný a studený – svetlejší Jasné leto, tmavší a viac kontrastný Jasná zima.

Jasný a teplý – Jasná jar.

Vhodné farby k tvári:
JASNÉ LETO – jasné chladné farby zo skupiny TINTS. Blondínky doplnia od tváre tlmené svetlé až stredne tmavé letné farby. Brunetky potrebujú mierne vyšší kontrast a k jasným chladným farbám k tvári si doplnia od tváre farby z palety so stredne tmavými a tmavými farbami letnej škály.
JASNÁ ZIMA – jasné chladné farby vo vysokom kontraste s tmavými farbami vášho oblečenia zo zimnej palety od tváre. Najvyšsia miera kontrastu zo všetkých jasných typov. K tvári chladné odtiene zo skupiny TINTS.

JASNÁ JAR – jasné teplé až neutrálne a niektoré i mierne chladnejšie odtiene zo skupiny TINTS.

jasná jeseňAko jasný farebný typ je pomenovaný aj jesenný typ, ktorého jas farieb je len relatívny, “Jasná” jeseň. Farby tohto typu pristanú teplej jari, aj špecifickému jesennému typu “Jasná” jeseň. Tento typ je výrazne teplý a jeho farebnosť je na rozhraní jari a jesene. K svojej farebnej škále si ich môžu pridať obvykle ženy teplého jarného typu, aj ženy jesenného vzhľadu, ktoré majú v sebe vyššiu mieru jasu a svetlosti, než je obvyklé u jesenných typov. Samozrejme sú aj typy žien ktorým úplne najlepšie pristane práve táto paleta špecifických farieb.

 

IV. ŽIARIVÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia - žiarivé, kontrastné farebné typy

Dominantná vlastnosť: vysoká sýtosť a žiarivosť farebných odtieňov k tvári, vysoký kontrast u zimy. Rozdiel medzi jasnými a žiarivými farbami je v miere sýtosti a jasu/žiarivosti/svietivosti. Jasné farby sú od priezračne čírych až po výraznejšie odtiene s bielou prímesou. Žiarivé sú farby s vyššou mierou svietivosti, veľmi výrazné, až neónovo svietivé odtiene aj s menším množstvom pigmentu alebo čisté sýte základné farebné tóny (hues).

Teplota, podtón: teplý, chladný

Žiarivý a studený – kontrastná Žiarivá zima. Radiant/Bright Winter.

Žiarivý a teplý – sýta Žiarivá jar. Vivid/Bright Spring.

Vhodné farby k tvári:
ŽIARIVÁ ZIMA, kontrastná – žiarivé a intenzívne sýte chladné farby nosené vo vysokom kontraste s tmavými farbami od tváre. Čisté sýte farebné tóny, HUES a sýte TINTS alebo svietivo neónovo žiarivé farby s menším množstvom pigmentu, ale s vysokou mierou svietivosti.

ŽIARIVÁ JAR – žiarivé, jasné sýte teplé odtiene. Čisté sýte teplé HUES a hodne sýte teplé TINTS, svietivé teplé farby.

Ako žiarivý teplý farebný typ je uvedená aj skupina farieb pre jesenné typy, kde je žiarivosť farieb relatívna, len v rámci jesennej palety. Žiarivá jeseň je v podstate škálou teplého jesenného typu, ale sú tu špecifické odtiene so zvýšenou mierou svietivosti, ktoré už každej teplej jeseni nepristanú. Pre niektoré ženy sú tieto krikľavo pôsobiace teplé farby veľmi atraktívne. Živé, žiarivo pôsobiace odtiene palety Žiarivá jeseň sú v skutočnosti prevažne sýte farby, len veľmi málo tlmené malou prímesou čiernej zo skupiny SHADES.

 

VI. CHLADNÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia - chladné farwbné typy, Chladné leto, Chladná zima

Dominantná vlastnosť: výrazne chladný podtón

Chladný a veľmi delikátne tlmený – Chladné leto. Chladný a jasný, kontrastný – Chladná zima.

Vhodné farby k tvári:
CHLADNÉ LETO –  ultra chladné a chladné odtiene z viacerých tonálnych skupín – hlavne minimálne tlmených TONES a niektoré SHADES. Stredne tmavé tonálne odtiene zo strany studených farieb. Niektoré ženy si môžu pridať aj jasné chladné odtiene zo skupiny Jasné leto, TINTS.
CHLADNÁ ZIMA  – ultra chladné a chladné odtiene zimnej palety. Jasné aj tmavé chladné farby, dôležitý je chlad odtieňov. Odtiene zo skupín TINTS, SHADES. Prijateľné sú aj niektoré zo skupín TONES, HUES, hlavne, aby boli dosť chladné.

 

 VII. TEPLÉ FAREBNÉ TYPY

farebná typológia - teplé farebné typy, Teplý jar, Teplá jeseň

Dominantná vlastnosť: výrazne teplý podtón farebných odtieňov k tvári

Teplý a jasný, sýty – Teplá jar. Teplý a tlmený – Teplá jeseň.

Vhodné farby k tvári:
TEPLÁ JAR – ultra teplé a teplé jasné a sýte teplé odtiene jarnej škály skupiny TINTS, čisté jasné sýte farebné tóny – HUES. Aj tlmené béžové a zlatohnedé odtiene, zo skupín TONES a SHADES.
TEPLÁ JESEŇ – teplé a len mierne tlmené odtiene zo skupín TONES a SHADES.