Farebný typ tmavý môže byť teplý i studený, studeným typom je TMAVÁ ZIMA.

Tmavej zime pristanú odtiene ako napríklad havrania čierna, uhľová, čiernohnedá, píniovo zelená, námornícka modrá, fľašková zelená, borovicovo zelená, smaragdová, fuchsiová, sýta malinová ružová, tyrkysová, cyklámenová, citrónová kôra, tmavá fialová, purpurová, višňovočervená, enciánovo modrá, parížska modrá, pravá zelená, modročervená…všetky tieto farby majú veľa pigmentu a  trochu alebo viac čiernej prímesi. Nie sú to žiarivé, krikľavé odiene Žiarivej zimy. Sú decentné, chladné a pôsobia buď ostro, ale nie krikľavo, alebo sú tmavé.

Malá ukážka farieb tmavého farebného typu, farby pre tmavú zimu.

Tmavá zima je presne tá zima, ktorej veľmi pristane čierna k tvári. Nie každému zimnému typu pristane čierna priamo k tvári. Pre jasné alebo žiarivé typy zimy sa čierna hodí ako kontrast na kostýmy, saká, svetre, kabáty, sukne či nohavice – ako kontrast k jasným či žiarivým farbám pri tvári.

Tmavému zimnému farebnému typu pristanú najlepšie farby intenzívne, sýte (veľa pigmentu) a zároveň trochu tlmené (lomené čiernou, Shades), aj tmavé. Pravdaže, chladné. Na rozdiel od Tmavého leta, Tmavej zime obvykle teplé odtiene nepristanú, len občas sa nájdu výnimky. Hnedá k tvári sa tiež obvykle zimným typom nehodí. Potrebujú čiernu, uhľovú alebo tmavošedú. Kým Tmavé leto vyzerá najlepšie v tmavých tlmených Tones, Tmavej zime pristanú ostré a tmavé Shades. Je to iná skupina farieb. Cyklámenová na fotografii je typickou farbou Tmavej zimy. Ostrá, ale nie žiarivá. Čierna prímes zoberie farbe žiarivosť, ale intenzita farebného odtieňa zostáva zachovaná.

Ako tmavý studený typ uvádzajú konzultanti CMB napríklad Kim Kardashian, Demi Moore, Cher.

TMAVÝ TYP  má tmavé alebo tmavšie  vlasy – hnedé alebo aj čierne a oči tiež tmavšej intenzity. Môžu byť tmavo orieškovo hnedé, tmavo hnedé, tmavo zelené, tmavé khaki (hnedozelené alebo zeleno-hnedé), tmavé modré. Najčastejšie pre tmavý tonálny typ sú tmavé hnedé.

Tmavej zime sa obvykle znamenite hodia decentné odtiene zimnej farebnej škály ako napríklad mierne tlmená intenzívna cyklámenová na fotke. Má veľa pigmentu, je intenzívna a pôsobí výrazne, ale nie žiarivo ako čistá cyklámenová. 

Farebný typ tmavý nemusí nosiť len tmavé farby. Škála chladných odtieňov – shade je široká. Farebné tóny s menším množstvom čiernej prímesi pôsobia dosť výrazne, ale decentne. Nie tak výrazne ako čisté farby alebo svietivo žiarivé odtiene. Tmavá zima je jediným typom, ktorý unesie tmavú farebnosť i od hlavy po päty bez toho aby vyzeral smutne.

Dôležité je kde akú farbu nosíte, s čím to skombinujete a tiež akú máte postavu. A samozrejme aké farby máte rada, vždy sa nájde spôsob ako ich zakomponovať do vášho šatníka či doplnkov. Dôležité je aby sa vám vaša škála farieb páčila, aby ste sa v nich cítili dobre.

Viete aké farby najlepšie pristanú vám a ako ich nosiť?

Pozrite si aj ďalšie tipy pre Tmavú zimu na PINTERESTe.