Farebný typ JASNÝ môže byť teplý i studený. Kým Jasné leto a Jasná zima sú jasnými chladnými typmi, Jasná jar je JASNÝ TEPLÝ farebný typ, podtón tejto farebnej skupiny je teplý.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): teplé až neutrálne

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé

Jas/tlmenosť (chroma): jasné odtiene zo skupiny tints

JASNÁ JAR   jasné teplé až neutrálne farby a môže si obvykle pridať i mierne chladnejšie odtiene zo skupiny TINTS.

Preto si väčšina žien tohto typu môže k svojim jasným jarným farbám pridať aj vybrané odtiene chladnej palety. Musia byť jasné, nie príliš chladné a nie veľmi sýte.

Vhodné farby

JASNÁ JAR – jasné teplé odtiene, o niečo výraznejšie ako sú v škále Svetlej jari, nie však čisté sýte a žiarivé odtiene Žiarivej jari. Pastely Svetlej jari sú pre tento typ žien fádne, čisté a intenzívne odtiene sú zas príliš výrazné. Potrebujú niečo medzi tým.

Jasná jar potrebuje v odievaní stredný kontrast. V niektorých typológiách je tento typ spolu s Žiarivou jarou nazývaný kontrastná jar. Farby v škále „kontrastnej jari“ sú v intenzite pigmentov aj svietivosti dosť odlišné. V takejto skupine sú tints aj čisté farby, hues. Máloktorej žene pristanú rovnako jasné jemnejšie odtiene, jasné výraznejšie odtiene aj sýte čisté výrazné teplé tóny. Takáto skupina je príliš široká, má príliš široké pásmo sýtosti, intenzity odtieňov aj svietivosti (jasu/žiarivosti). Aj samotná skupina tint musí byť diferencovaná a odstupňovaná podľa intenzity, saturácie.

Rozdielov medzi jarnými skupinami – Jasnou jarou, Žiarivou jarou a Svetlou jarou či Teplou jarou je viacero. Rozdiely vo vlastnostiach farieb a ich odtieňov uvidíte a spoznáte pri farebnej typológii.

Dôležité pre jasný typ je to, aby farby pri tvári neboli tlmené. Najdôležitejšia vlastnosť je jas farieb. Jasné farby sú aj svetlé. Pre Jasnú jar sú prijateľné aj farby chladné – zo škály Jasné leto, aj menej intenzívne odtiene zo skupiny Jasná zima. Na fotke vľavo odtieň tyrkysovozelenej. Pre Jasnú jar nie je úplne ideálny, ale je prijateľný a pristane jej.

Jasný typ nemá v škále sýte čisté farebné tóny ako skupina Žiarivá jar. Pre mnohé ženy jasnej jari sú už tieto odtiene príliš intenzívne, krikľavé. Kým ženy Žiarivej jari výrazné, nápadné a intenzívne sýte odtiene pripomínajúce svojou intenzitou zimu unesú a vynikajú v nich, pre ženy Jasnej zimy sú žiarivé alebo čisté sýte odtiene príliš, chodili by šaty a nie nositeľka v nich. Potrebujú jemnejšie odtiene. Veľa pigmentu a veľa žiarivosti odrazu je skrátka priveľa.

Najväčšou pohromou sú pre ženy jasnej jari chladné a tmavé farby tmavej alebo tlmenej zimy. Teda opak toho čo potrebujú – namiesto tepla chladné farby. Namiesto jasu – tlmenosť. Aj krásne herečky jasného zimného typu vyzerajú v takýchto šatách mdlo a nezdravo. Farby zemitej tmavej jesene sú pre ženy jasnej jari rovnako ubíjajúce.

Jasná jar potrebuje svieže, jasné odtiene.

Celebrity jasného teplého typu – Jasná jar

Príklady jasného teplého typu zo sveta slávnych:

Známe osobnosti farebného typu Clear Spring, čo zodpovedá jasnej jari, ako ich uvádzajú zahraniční imidž konzultanti:

Jenny McCarthy

Emilie De Ravin

Pozrite si aj inšpiráciu pre Jasnú jar na Pinterest.