Ako kombinovať farby v šatníku? Spôsobov a farebných odtieňov je množstvo, profesionálne imidžové poradenstvo je vysoko individuálna záležitosť a faktorov, ktoré treba vziať do úvahy je viacero. Farebný typ, vaša osobnosť, výška, váha, tvary a typ postavy, spôsob života, a tiež dojem, aký majú farby vytvoriť, príležitosť pre ktorú sa obliekate. Pre každý farebný typ a osobnosť je zostava úplne iná, individuálna.

Nezáleží len na tom aký ste farebný typ alebo akú siluetu postavy máte. Meriate 1,50 a máte veľkosť XS  – berú vás vážne?  Alebo pôsobíte ako dievčatko?

Máte naopak postavu na basketbal a ženskosti príliš málo? Nuž, s tým ťažko oslníte svojho vysnívaného partnera.

Chápete? Ide aj o vaše túžby, priania, o to ako pôsobíte a schopnosť presadiť sa. To je ale téma individuálnej konzultácie. Na blogu môžu byť len univerzálne rady, 

Ukážem vám ten najľahší spôsob obliekania, ktorý zvládnete sama s využitím tzv.neutrálnych farieb, ľahko kombinovateľných.

Ak si v neutrálnych farbách kúpite sukne, nohavice, svetre, saká, kabáty a plášte, ľahko ich zladíte so zbytkom šatníka.

Samozrejme keď zistíte, aké farby vám pristanú a aký ste farebný typ, nemusíte zostávať len pri najľahšej elementárnej schéme, možností je oveľa viac. Ale aby ste si vedeli poradiť zariaľ samé,  pomôže vám táto malá, zjednodušená univerzálna pomôcka. S ňou si ľahko vyberiete farby spodných častí a ľahko si aj pobalíte veci do kufríka na cesty.

Čierna, uhľová, šedá, hnedá, sivobéžová, žltobéžová, tmavá modrá – námornícka modrá a tlmená fialová sú farby, ktoré veľmi ľahko zladíte takmer so všetkým. V článku Ako si zostaviť šatník nájdete minimalistickú zostavu šatníka.  Ak neviete aký ste farebný typ a aké farby by sa vám osobne najlepšie hodili – na sukne, nohavice, či kostýmy doporučujem orientovať sa na neutrálne farby, ktoré ľahko zladíte s ďalšími farbami.

Dôležité sú samozrejme aj farby a odtiene tých farieb, čo si pridáte k tvári, ale to už je vysoko individuálne. Kombinovať neutrálne a iné farby v rôznych odtieňoch je veľmi jednoduché, zvládnete to, aj keby ste nemali ani štipku vkusu, estetického cítenia a aj vtedy, ak o farbách neviete vôbec nič. Tento spôsob je naozaj spoľahlivý, univerzálny a veľmi jednoduchý.

Čierna, uhľová, antracit a šedá

Rozdiel medzi čiernou a uhľovou je v tom, že uhľová je trošku “ svetlejšia“, má menej farebného pigmentu. Čiernu farbu na nohavice, sukňu si môže vybrať akýkoľvek farebný typ, rozdiel je v jej intenzite. Ak čiernu obrazne povedané rozriedite, dostanete svetlejšie odtiene uhľovej, antracitu, šedej, sivej… Čierna vlastne nie je farba, je zložená z iných farieb.

Čierna farba je vždy elegantná, tmavé odtiene znesú aj nižšiu kvalitu materiálu a nepôsobia lacno. Je skvelá do biznisu aj do spoločnosti. Nekombinujte dve čierne rôznych materiálov a približne rovnakej intenzity! Na sako, či sveter si vyberte z čiernej škály radšej stredne tmavú šedú, antracit, jednoducho výraznejšie odlišný odtieň.

Čierna a šedá sa hodí v rôznej intenzite podľa farebného typu na kostým sukňový, nohavicový, samostatné sako, sukňu, nohavice, večerné šaty s výstrihom, „malé čierne“. Pre typy, ktorým pristane, sa hodí aj na blúzky, topy, šatky, pulóvre, odevy v bezprostrednej blízkosti tváre.

Aké farby sa hodia k čiernej?

Jednoduchá odpoveď znie – všetky! Ak si vyberiete sukňu, nohavice v čiernej, uhľovej či šedej, skombinujete k nej všetky farby! K čiernej, uhľovej aj šedej krásne ladí fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, červená aj ružová. Efektne ukáže tyrkysová, modrozelená, žltozelená.. Elegantne a luxusne vyzerá s leopardím vzorom. Spôsob výberu a kombinovania je už zložitejší, záleží od proporcií, typu postavy, farebného typu a rôznych iných okolností.

Môžete skúsiť kombinácie : čierna, uhľová, antracit + fialová, čierna, uhľová, antracit + modrá, kombinovanie s modrozelenou,tyrkysovou, alebo netradičné so zelenou. Žltá a čierna je veľmi intenzívna kombinácia, pôsobí teritoriálne, mocensky, do biznisu príliš agresívny kontrast neodporúčam. Môžete vyskúšať jemnejšie kombinácie s antracitovou, šedými odtieňmi. Ďalšie kombinácie sú s broskyňovou, ružovou – napr. malinovou a samozrejme klasika – bielo čierna kombinácia.

zdoj foto:polyvore.com

Pre mužov zladená monochromaticky len v šedých a sivých farbách atraktívna nebudete – sivá totiž asociuje starobu. Preto si decentné elegantné odtiene šedých a sivých farieb nechajte skôr na pracovné príležitosti.

Čierna farba bezprostredne  k tvári pristane až na pár výnimiek len tmavej zime, pre ostatné farebné typy je veľmi tmavá. Ak takéto šaty už máte, pomôže šatka, výstrih, výrazný šperk. Výnimkou sú tlmené typy žien, ktorým antracit, uhľová, stredne tmavá šedá alebo sivá skvele pristanú aj na šaty. Farebný typ Tmavé leto vyzerá výborne v antracitových šatách aj uhľovej. Svetlejší tlmený typ potrebuje menšiu intenzitu a preto bude skvelým výberom stredne tmavá šedá, striebristo sivá.

Čierna farba  je spojená a vášňou, pudmi, evokuje tajomno. Ak vás príliš intenzívny odtieň potláča, vyberte si ten najviac intenzívny, čo znesiete. Vaše malé čierne pokojne môžu byť uhľové alebo antracitové.

Decentná je kombinácia čiernej a béžovej, alebo elegantná a trošku extravagantná je čierna s leopardím vzorom.

Šedé odtiene sú skvelé práve vďaka svojej neutralite . Tak totiž dajú vyniknúť pestrej farebnej kráse vašich blúzok, tričiek, košieľ, pulóvrov.

Šedé odtiene sivej, strednej šedej, antracitovej a uhľovočiernej môžete kombinovať so všetkými farbami práve tak ako havraniu čiernu. S jemnejšími pastelovými farbami ladia šedé, sivé, či stredne tmavé odtiene. K čiernej farbe  voľte zas naopak výrazné, živé farby.

Kontrastná kombinácia čiernej a výrazných žiarivých farieb farieb pristane zimným typom, pre ostatné ženy nie je vhodná, prebije ich vlastnú farebnosť. Namiesto čiernej vyberte menej intenzívny odtieň uhľovej, antracitu, stredne šedú, sivú.

zdroj foto: polyvore.com

Aké farby sa hodia k modrej?

Ak zvolíte tmavomodrú, námornícku alebo temnú parížsku modrú, budú vám k nim pekne ladiť fialové, modré, zelené, tyrkysové, žlté, aj oranžové, červené odtiene, samozrejme aj ružová, béžová.

Sviežo pôsobí s tyrkysovou a zelenou, silný dojem vytvorí s červenou.

Ružová zjemní jej prísnosť a formálnosť, dodá vám ženský akcent. V kombinácii s béžovou bude pôsobiť prívetivejšie a klasicky. So žltou, oranžovou dosiahnete najviac kontrastný, dynamický efekt.

Aké farby sa hodia k hnedej?

Záleží od ich odtieňov, ale teraz mám na mysli neutrálny čokoládový odtieň, predstavte si horkú čokoládu alebo kakao. K tomu naozaj zladíte takmer všetko!

Kombinácia fialovej a čokoládovohnedej je veľmi ženská a elegantná.

Všetky kombinácie vychádzajú z princípov farebných harmónií, niektoré môžu pre laika pôsobiť naozaj neobvykle.

K čokoládovej hnedej zladíte fialovú, modrú, modrozelenú, zelenú, žltú, oranžovú – celkom ľahko. K hnedej sa dá skombinovať aj červená, ale to už je trošku náročnejšie na zladenie odtieňov.

  1. Ak neviete, aký ste farebný typ, začnite svoj šatník budovať neutrálnymi farbami: čierna, uhľová, svetlosivá, stredne tmavá šedá, tmavošedá, čokoládovohnedá, námornícka modrá (tmavomodrá), béžová. Tie ľahko zladíte s ostatnými farbami akejkoľvek palety.
  2. Kúpte si odevy podľa návodu v článku Ako si zostaviť šatník?.
  3. K nim si dolaďte ďalšie časti, inšpirujte sa obrázkami a popisom kombinácií. Ak máte možnosť, vyhľadajte kvalifikovaného poradcu v oblasti farieb – u nás vizážistu/vizážistku, imidž konzultanta/imidž konzultantku. Vo svete hľadajte „image consultant“. Čím skôr tak urobíte, tým skôr ušetríte peniaze za nevhodné nákupy. Kupujte veci, ktoré vám pristanú!
  4. Žiadny článok na svete nezodpovie otázku čo pristane práve vám. V populárnych článkoch odpoveď nenájdete. Farebná teória nie je výmysel vizážistov, svoje korene má v dávnej histórii v konceptoch fyzikov, výtvarných umelcov. Koncepcia farebnej typológie vychádza z fyziky a estetiky. Je založená na simultánnom efekte – na tom, že farby blízko pri sebe navzájom ovplyvňujú ako vyzerajú. Preto farba v blízkosti vašej tváre výrazne ovplyvní ako vyzeráte. Farby majú svoj energetický potenciál, sú fyzikálnym aj estetickým javom. Farebné harmónie sa využívajú v dizajne, priemysle, móde, využijete ich aj pri zariaďovaní bytu.
  5. Tento článok a ďalšie v sérii vám pomôžu nakupovať zmysluplne a možno ukážu aj iný pohľad na vaše odevy v skrini. Poskytnú inšpiráciu – viac v silách všeobecných článkov pre všetky dámy rôznych proporcií, farieb vlasov, očí, pleti a rôznych osobností s ich špecifickými potrebami nie je.
  6. Ak vás články motivovali niečo s tým svojím šatníkom urobiť a poskytli vám praktické rady, ako na to v oblasti čo môžete spraviť samé, tak splnili svoj účel.
  7. Aj vy môžete vyzerať oveľa krajšie! Bez ohľadu na to, či máte 50, 70 alebo 120 kíl verte, že môžete vyzerať krajšie! Aj s veľkým nosom, širokými bokmi, malými prsiami alebo čímkoľvek, s čím nie spokojná. Či máte 20, 30, 40, 50 alebo 70 rokov, je to jedno – v akomkoľvek veku môžete vyzerať krajšie a atraktívnejšie!

Je len na vás, či s tým niečo urobíte. Zbavte sa pochybností a začnite!

V článkoch nájdete návod čím začať a ako na to!

Zdroj foto: www.polyvore.com