Letné farebné typy sú charakteristické studeným modrým podtónom, pristanú im farby viac alebo menej chladných odtieňov v škále od vyslovene studených až po neutrálne.

Pigmenty každého človeka sú namiešané z troch základných farieb – žltej, červenej a modrej a tak sa môže stať že aj vo vlasoch studeného typu sa objavujú červenkasté záblesky.

Farba vlasov sa u letných typov pohybuje v rozmedzí od platinových blond, cez svetlo plavé, stredne a tmavo plavé studené blond odtiene až po svetlohnedé, stredne tmavé hnedé. Niektoré typy ich majú výrazne s popolavým nádychom, iné len mierne chladnejšie blond, v neutrálnom svetloplavom odtieni alebo hnedé. V detstve mávajú často vlasy v „detskej blond“ a časom im stmavnú.Modrá - typická farba pre letné farebné typy

Letné farebné typy sa odlišujú intenzitou farebnosti, sýtosťou i jasom. Oči letných typov sú sivomodré, svetlomodré, sivasto modrozelené, zelenomodré, modrozelené, orieškové, orieškovohnedé, kávovohnedé, zelenohnedé.

Pleť môže byť svetlá porcelánová, mliečnobiela, ružovkastá, popolavo béžová, žlto béžová olivová, mandľová alebo svetlohnedá. Letné farebné typy sa často zamieňajú s jarnými, jesennými aj zimnými typmi. V našich zemepisných šírkach je množstvo letných farebných typov.

Pre letné farebné typy sú typické pastely a pudrové odtiene farieb. Niektoré sú svetlejšie, iné tmavšie. Letné typy majú aj farby číre ako limonáda v pohári, jemné a jasné. Tlmené typy majú odtiene viac alebo menej tlmené od svetlejších až po mierne tmavšie.

Ktoré z nich sa hodia práve vám, ak ste niektorý z letných farebných typov, uvidíte pri farebnej typológii, kde vám vysvetlím a ukážem čo sa vám hodí, čo nie a v čom spočíva rozdiel.

Nie všetky tzv. „letné“ farby pristanú všetkým letným typom.

Farebná škála letných typov obsahuje rozmanité množstvo tlmených  chladných odtieňov, aj farby lomené bielou! Svetlé, stredne tmavé aj tmavé farby ako je námornícka modrá. Spoločný je len chladný podtón.

Aké odtiene pristanú vám, zistíme spolu pri farebnej typológii. A tiež je dôležité nielen to, akú farbu si vyberiete, ale aj kam ju dáte! Či na šálik, blúzku, šaty, alebo nohavice či kabát. To je veľký rozdiel!

Z pôvodných troch letných farebných typov (Jasné leto, Tlmené leto a Tmavé leto) vzniklo sedem, kde sú farebné škály presnejšie špecifikované. Tak sa dajú individuálne farby vybrať naozaj “ na mieru“. Farebné škály podelené presnejšie ocení každá klientka, ktorej vyberám paletky podľa jej osobných parametrov, 

Letné farebné typy s prívlastkami – svetlé, pudrové, tmavé, svetlé tlmené, tlmené, jasné, studené. Letné farebné typy majú sedem odlišných farebných škál.

Letné farebné typy – 7 farebných skupín

1.Svetlé leto ( predtým nazývané Jemné jasné leto, svetlejšia časť palety pôvodného Jasného leta z 12 dielneho systému),

2.Svetlé leto pudrové,

3.Tlmené leto svetlé,

4. Tlmené leto,

5. Jasné leto,

6. Tmavé leto

7. Studené leto – tonálny výrazne chladný farebný typ.

1. Light Summer, 2. Light Summer Soft, 3. Soft Summer Light, 4. Soft Summer, 5. Clear Summer, 6. Deep Summer, 7. Cool Summer. Outfity pre jednotivé farebné typy si môžete prezrieť na Pintereste.

Farebnosť letných typov je rôzna podľa tonálnych typov  – od svetlých jemných pastelových odtieňov cez tlmené tóny až po mierne tmavšie farby, akou je napríklad čokoládová hnedá. Niektoré letné typy unesú i jemnú žiarivosť menej sýtych farieb, väčšine ale pristanú skôr jemné a jasné, výraznejšie jasné, pudrové alebo jemne tlmené odtiene, stredne tmavé tlmené odtiene alebo sýtejšie tlmené tóny miešané s tmavšími.

Farby letných typov nemajú intenzitu sýtosti a ostrosť zimných farieb, sú  mäkšie a svetlejšie.

Pri farebnej typológii sa zoznámite s tým, ako spoznať vaše najlepšie farby aj v neónovom osvetlení predajní a vybrať si farby, ktoré vám pristanú najlepšie. Nespoliehajte sa na názvy, často je ten istý názov je použitý pre farbu jasnú, tlmenú, málo či viac sýtu.

Letné farebné typy majú veľmi širokú škálu farebnosti. Základnou farbou letných typov je azurovo modrá, aqua, morská zelená, modrozelená, typická farebnosť vodných hladín . Tyrkysová farba v rôznych podobách sa skvele hodí všetkým letným typom.

Výber konkrétnych odtieňov pre jednotlivé typy, resp pre každú klientku je individuálny – niečo je spoločné, základ farebného typu, ale ďalšie sa doladia podľa výšky a typu postavy, profesie, osobnosti, podľa toho čo sa vám páči.

Letné farebné typy

Svetlé leto (Light Summer)/ pôvodne „Jemné jasné leto“

Svetlé leto sa vyčlenilo z pôvodného typu Jasné leto ako jeho svetlejšia časť. Svetlému letnému typu  najlepšie pristanú jemné pastelové studené farby, chladné a neutrálne.

Svetlé letné farebné typy sú často zamieňané za jarné typy, pretože na rozdiel od tlmených letných typov často vyžarujú jemný jas a ich farebnosť nebýva až tak veľmi chladná ako je to u studených typov leta.

Svetlé leto je najsvetlejšie zo všetkých farebných typov. Pristanú mu svetlé jemné farby až po mierne výraznejšie.

Jeho farebnosť sa čiastočne prelína s Jasným letom ale je oveľa jemnejšia. Jemné a jasné a studené, nie však príliš chladné – to je charakteristika tohto farebného typu.

Svetlé leto má farby priezračné ako limonáda v pohári, pastelové číre jasné odtiene. Dôležitá je jemnosť a jemný jas farieb. Sivasté tlmené odtiene mu nepristanú.  Zatiaľ čo pre Svetlé leto tlmené, Light Summer Soft je príznačná mierna tlmenosť, oči Svetlého leta, Light Summer v tlmených tónoch pohasínajú.

Nepristanú mu krikľavé  farby,  ani nevýrazné tlmené pastely, ako napríklad bodliaková. Tmavé ani sýte žiarivé farby sa tomuto typu nehodia vôbec. Svetlému alebo Jemnému jasnému letu často pristanú aj niektoré jemné farby jarnej farebnej škály, napríklad broskyňová, zlatistá béžová, ametystová, koralová i ďalšie.

Svetlé leto patrí k Svetlému tonálnemu typu,najviac  dôležitá je preto svetlosť farieb.

Farebný typ Svetlé leto/Jemné jasné leto je podľa zahraničných imidž konzultantov Michele Pfeifer, Reese Witherspoon.  Foto: Michelle Pfeiffer by JeremiahChristopher, Reese-Witherspoon , Heather Locklear.

Jasné leto (Clear Summer)

Jasný letný typ je farebne o niečo výraznejší, v málo sýtych pasteloch nevyniká, sú pre tento typ žien fádne.  Potrebuje jas a určitú jemnosť farieb, ale aj o niečo vyššiu sýtosť.

Farebná škála jasného leta ide do výraznejších, sýtejších farieb ako Svetlé leto. Len časť farieb majú spoločnú. Jasné leto má v škále viac sýte studené pastelové farby, príliš bledé mu nepristanú.

Svetlé leto a Jasné leto sú oba jasné typy, líšia sa však v úrovni sýtosti farieb. Jasné leto nie je tak kontrastné ako Jasná zima, niektoré farby majú ale spoločné. Morská zelená, tyrkysová, pale fuchsia, nevädzová, tulipánovoružová…

Jasné leto znesie aj niektoré sýte čisté farby (pure colours) a väčšinou mu neprekáža ani jemná žiarivosť. Prírodná tyrkysová je typickou farbou jasného leta.

Rozdiel medzi svetlým a jasným letom je teda v sýtosti farieb a tiež v miere kontrastu. Jasné leto má výraznejšie pásmo k tvári a k tomu na doplnenie viac kontrastujúce farby ako svetlé leto. Niekedy je ale žena krajšia v trošku výraznejších farbách palety Jasné leto a k tomu potrebuje doplniť škálu farieb od tváre pre Svetlé leto.

Takýto typ Jasné leto je u nás napríklad moderátorka Natália Bizoňová – Kacinová, ktorú ste mohli vidieť v relácii Televízie Bratislava, City Lady. Napohľad vyzerá ako Svetlé leto, ale v mierne živších farbách palety Jasného leta vyzerá oveľa lepšie. K nim však nepotrebuje kontrast typický pre Jasné leto, na svetríky, saká, nohavice a sukne jej vyhovuje škála pre Svetlé leto. Jasné leto má svoju ďalšiu paletu farieb od tváre, ktoré nie sú tak kontrastujúce ako pre Jasnú zimu, stačí stredná a len mierne vyššia miera kontrastu.

Jasným letným typom by mohla byť aj Heather Locklear, monacká princezná Caroline. Jasné leto môže byť blond aj brunetka s čírymi svetlými očami, alebo výrazne jasnými, jagavými, pútajúcimi pozornosť. Jasné leto patrí k jasnému tonálnemu typu, dôležitý je preto jas. Tlmené, ani tmavé farby tomuto typu nepristanú.

Tlmené leto a Svetlé leto tlmené (Soft Summer, Soft Summer Light)

Farebný typ Tlmené leto má dve varianty , 2 pásma odtieňov.  Stredné pásmo  Soft Summer,  svetlejšie pásmo Soft Summer Light. Tlmeným typom, o niečo tmavším je aj Tmavé leto/ Tlmená jeseń.

Tlmeným svetlým letným typom je napríklad Jenifer Anistone.

Tlmené leto je studeným typom, ale niektoré ženy môžu siahnuť i po teplých tlmených farbách, iné môžu vyberať len zo studenej škály farieb. Teda i tlmené leto má viaceré podoby, ženy toho istého farebného typu nielen že vyzerajú odlišne, ale majú aj odlišné zostavy farieb.

Farby, v ktorých iné ženy  vyzerajú nevýrazne, fádne a nezaujímavo sú pre tlmené leto najlepšie. Práve v ich jemnosti, mäkkosti a nevýraznosti tvár žien tlmeného typu ožíva a oči sa stávajú viac výraznými. Čo iné potláča, ich naopak zvýrazňuje.

Tento farebný typ by sa mal vyhýbať hlavne ostrým zimným farbám, žiarivým neónovým farbám. Pristane mu mäkké ladenie farieb, tón v tóne.

Tlmené leto je tonálnym tlmeným typom, preto by sa mal vyhýbať hlavne žiarivým a jasným farbám.

Studené leto (Cool Summer)

Studenému letnému typu pristanú farby len zo studenej škály pastelov, obvykle tie pudrové, typické pastely. Studené leto je farebne najcviac chladným letným farebným typom, má výrazne studený podtón vo vlasoch, očiach aj pleti. Studený typ nie je výrazne svetlý, ani tmavý, má popolavo hnedé alebo popolavo plavé vlasy. Pleť býva mliečnobiela alebo porcelánovo ružovkastá. Oči sú často sivasto modré, ale aj zelené.

Jemné, delikátne farby zo studenej palety v spojení s mierne tmavšími tlmenými sú pre tento typ ideálne.

Studený letný typ môže byť Kate Middleton. Paulina Porizkova, Farrah Fawcett

Tmavé leto (Deep Summer)

Je farebný typ tmavý a tlmený, ktorý je svetlejší ako zimné typy, ale je tmavší ako tlmený letný typ. Najviac sa podobá tmavému jesennému typu a býva s ním aj často zamieňaný. Podobá sa aj na zimné typy, Tmavú zimu, alebo žiarivú a tak sa často považuje omylom za zimný typ. Hnedovlasé brunetky s hnedými očami môžu vyzerať podobne a predsa sú iné farebné typy!

Tmavé leto má rôzne podoby – Tmavé leto/ Tlmená jeseň, Tmavé leto/Tmavá jeseň a Tmavé leto (do zimy). Väčšina typov tmavého leta si môže k svojej škále sýtych studených tlmených odtieňov pridať aj niektoré farby z jesennej palety, napríklad olivovú. Nie však všetky! Ktoré áno vám ukážem pri farebnej typológii ak zistíme , že ste práve tento farebný typ.

Niektoré typy Tmavého leta si zas môžu k svojej škále pridať pár ďalších sýtych farieb zo zimnej palety.

Tmavému letu pristanú pigmentovo sýte a mierne tlmené odtiene – tmavšie farby letnej palety, mäkké a nie tak tmavé ako sú tie zimné. Tmavé leto má vo svojej škále stredne sýte a sýte a tlmené pastely aj tie najsvetlejšie z tmavých farieb.

Uhľovočierna, tmavošedá, šedočierna je tá správna čierna pre tento typ. Malinová, vínová, alebo námornícka modrá ženám tmavého letného typu skvele pristanú. V bledých pastelových odtieňoch vyzerajú nevýrazne, pastely môžu nosiť, ale tie najviac sýte a tlmené. Pristanú im aj sýte tlmené a mierne tmavšie farby. Ktoré to sú práve pre vás sa dá zistiť len analýzou za pomoci farebných látok a šatiek.

Dôležité pri výbere farieb nie je len zistenie k akému farebnému typu patríte, to je len ukážka rôznorodosti typov a ukážka, ako sú rozdielne.  Farebný typ sa neurčuje len podľa farby vlasov, pleti a očí, ale hlavne  podľa reakcíí na farebné podnety, látky prikladané počas farebnej typológie pod bradu. K tomu samozrejme treba vedieť vyhodnotiť a posúdiť rozdiely v odtieňoch. Farebný typológ má k dispozícii niekoľko desiatok rôznych farieb, obvykle okolo 160. Pre vašu spokojnosť, sebavedomie a radosť zo spoznania nových farieb je dôležité najmä to, aby ste v procese farebnej typológie našli farby ktoré vás urobia krajšou a budú vám i pocitovo príjemné.

Treba tiež vedieť, ako tie svoje najlepšie odtiene rozoznáte v obchode a ako spoznáte tie správne. To všetko sa naučíte a dozviete pri farebnej typológii:

1.ktoré farby vás urobia naozaj krásnou

2.ako ich nájsť a rozoznať v obchode

3.ako ich vzájomne skombinovať a doladiť s ostatnými

4.čo na blúzku, tričko, svetrík, nohavice, kabát, sukňu …

Ak ste ešte neboli na farebnej analýze, alebo ste boli ale vaše potreby a priania to akosi neuspokojilo, objednajte sa na modernú novú farebnú typológiu.

Garantujem vašu 100% spokojnosť!

1. Môžete sa pýtať aj po konzultácii ak vás ešte čosi napadne

2. Ak si nie ste istá, poradím vám s výberom a rozhodnutím aj online!

To je trvalá podpora klientom – k prebranej téme sa môžete kedykoľvek ešte spýtať čo potrebujete a už neplatíte!