SVETLÝ TEPLÝ môže byť jasný alebo tlmený. Jasný je Svetlá jar, tlmený je Svetlá tlmená jeseň. (Ďalej len „Svetlá jeseň“).

Farebný typ Svetlá jeseň sa vyčlenil z pôvodného typu Svetlá/Tlmená jeseň. V tejto farebnej skupine boli farby od svetlých tlmených až po stredne tmavé a mierne tmavšie. Takáto skupina bola dosť široká v rozsahu svetlosti/tmavosti farieb. Niektorým ženám však idú k tvári najlepšie práve najsvetlejšie tóny jesene, preto presnejšie rozdelenie farebných skupín je užitočné a praktické. V praxi tak môžem dať klientke tú tonálnu zostavu farieb, ktorá jej lepšie sedí.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): teplé až neutrálne

Jas/tlmenosť (chroma): tlmené svetlé odtiene zo skupiny tones

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé

Dôležité pre svetlý teplý tlmený typ je hlavne to, aby farby pri tvári neboli chladné tmavé alebo žiarivé. Pre svetlý tlmený typ jesene je dôležité okrem svetlosti aj to, aby farba nebola jasná, ale tlmená. No a samozrejme, podtón, aby bola z teplých, maximálne neutrálnych farebných tónov.

Najväčšou pohromou pre ženy svetlého jesenného typu sú tmavé a žiarivé farby. Ak sa k nim pridá ešte aj studený podtón, je skaza zavŕšená. Vyhnite sa preto tmavým chladným zimným odtieňom aj výrazným, žiarivým farbám. Vaše jemné sfarbenie potrebuje tlmenosť a svetlosť farieb.

Tlmené a svetlé sú aj farby Tlmeného svetlého leta. Niektoré ženy si môžu k svojim jesenným farbám pridať i tieto farby. Svetlá jeseň nie je ultra teplá, ale stupeň teploty je vždy u každého človeka individuálny a tak sa nedajú robiť univerzálne závery.

Všetky jesenné typy sú teplé, studený jesenný typ neexistuje. Miera teploty však môže kolísať na stupnici od ultra teplých tónov (Teplá jeseň) po neutrálne pásmo a niektoré jesenné typy si môžu pridať k svojej palete aj mierne chladné farby.

Celebrity svetlého teplého typu – Svetlá tlmená jeseň

Príklady svetlého jesenného typu zo sveta slávnych: Giselle Bundchen, Ashley Olsen, Melisa MC Carthy.

Vhodné farby

Ženám ktorým pristanú farby skupiny Svetlá jeseň, pristanú najlepšie k tvári svetlé teplé a tlmené farby. Medzi typické farby tejto skupiny patria: krémová biela, ecru, grapefruit, svetlá khaki, teplé béžové odtiene ako napríklad capuccino alebo kešu, svetlá terakota, tlmená žltozelená Margarita, teplá sivozelená šalviová, tlmená lososová, tlmená broskyňová, zelené korenie, ružová lístia stromov, brusnicová, zelerová, cédrová, tlmená svetlá zelenomodrá …

K svojim farbám k tvári môže svetlý jesenný typ doplniť farby nielen svetlé a tlmené, ale i stredne tmavé. Napríklad  teplú kamennú šedú, antracit, karamelovú, zlatohnedú,  khaki, teplé béžové a hnedé odtiene. Petrolejovú (zelenomodrú), tlmenú fialovú, svetlejšiu baklažánovú…

Individuálny výber vašich osobných farieb

Farebná typológia je typológia farieb, farebných skupín. Ja ich mám vytvorených 22 a k tomu bohatú bázu rôznych farieb.

Viete koľko farieb rozozná ľudské oko? Vraj milióny. Určite však nie každé. Niekto má väčší cit pre farby a dokáže vidieť viac a niekto sotva rozozná modrú od zelenej, modrozelenú od zelenomodrej. Veľa ľudí je úplne alebo čiastočne farboslepých, vidia svet inak.

Rozoznať jemné odchýlky odtieňov je naozaj ťažké. Fialová, modrá, zelená, žltá, oranžová, červená, hnedá – sú farby, farebné tóny. Ale viete koľko takých odtieňov má napríklad modrá? Každá farba, farebný tón má množstvo odtieňov. Nuž a tam už správne vybrať je naozaj ťažký oriešok.

Možno sa domnievate, že niektorá farba vám nejde. Ale je celkom dobre možné, že ste zatiaľ neskúšali jej vhodné odtiene pre vás.

Vedeli ste, že Pantone má vo svojich farebných vzorníkoch tisíce farieb? V tom najskromnejšom vejári 2.100 farieb? Toľko ich k nákupom určite nepotrebujete, Smart Colour Analysis System – Chytrá farebná typológia je zjednodušený systém pokrytia celej bohatosti farebného sveta systémom tonálnych farebných skupín. A samozrejme dajú sa vypichnúť tie “ naj“  odtiene aj s názvami.

Poskladanie vašich farieb do vašej individuálne kompozície je ako hudba

Poskladanie vašich farieb a paliet je ako hudba, nie je to len o tom, že vyberiem “ farebný typ“ a dostanete kompletnú paletu vopred pripravenej celej zostavy. Je to oveľa zábavnejšie a kreatívne, ako zložiť skladbu. Ked niekto vie zahrať pár nôt a odbrnká stupnicu alebo  “ Prší, prší…“ neznamená to ešte, že rozumie hudbe a vie hrať. Preto i s farbami treba vedieť narábať – s ich vlastnosťami, psychologickým pôsobením… Vyberáme farby podľa vašej osobnej farebnosti, podľa toho či sa vám blízke jarné, letné, jesenné alebo zimné ladenie … podľa toho či ste extrovert alebo introvert, cholerik, sangvinik, melancholik alebo flegmatik… atď. Podľa toho aké farby máte vo svojich očiach, vlasoch, v pleti …Je to veľmi zaujímavé a tvorivé hľadanie. Výsledkom je zostava vašich farebných paletiek, kde máte vybrané farby k tvári a farby od tváre.

Svetlé typy majú nízky až stredný kontrast a preto ich najtmavšie farby sú len stredne tmavé, mierne tmavšie.

Na saká a svetríky si vyberte svetlé a stredne tmavé farby.

Dôležité je kde akú farbu nosíte, s čím to skombinujete a tiež akú máte postavu. A samozrejme aké farby máte rada, vždy sa nájde spôsob ako ich zakomponovať do vášho šatníka či doplnkov. Dôležité je aby sa vám vaša škála farieb páčila, aby ste sa v nich cítili dobre. Farbami môžete vyjadriť svoje pravé JA, treba ich vybrať citlivo s ohľadom na vaše sfarbenie, ale i na vašu povahu, temperament. Výber vhodných farieb záleží vždy aj od príležitosti na ktorú ich vyberáte.

Viete ktorá biela vám najlepšie pristane a najviac harmonizuje vašu pleť? Aj odtieňov bielej je viacero. Pre svetlý jesenný typ snehovobiela nebude dobrou voľbou. Potrebujete v nej trochu žltej a trochu sivej.

Viete ktoré farby si obliecť na rande, na príležitosti keď túžite byť sexi? Ktorú farbu si vybrať na pracovný pohovor, ktorú na svadbu príbuznej či kamarátky a ktorú na šaty na ples?

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

Každý človek má svoje najlepšie romantické, dramatické, relaxačné, formálne farby.  Viete, ktoré konkrétne sú tie vaše?

Pozrite si aj tipy pre Svetlú jeseň na PINTEREST.