Farebný typ SVETLÝ môže byť teplý i studený. Svetlá jar alebo Svetlé leto sú dosť podobné a neutrálne, často si môžu požičiavať farby zo svojich paliet.

Podtón, teplota farebných odtieňov: mierne chladná až chladná

Svetlosť/tmavosť (value): svetlé, ale nie vyslovene bledé pastelové odtiene

Jas/tlmenosť (chroma): jemné jasné odtiene zo skupiny tints

Dôležité pre svetlý typ je hlavne to, aby farby pri tvári neboli tmavé. Najdôležitejšia vlastnosť je teda svetlosť farieb pri tvári.

Kým svetlý jarný typ má odtiene v pásme neutrálne až mierne teplé, svetlý letný typ ich má v pásme od neutrálnych po mierne studené.

Naomi Watts

Svetlé leto môžeme nazvať aj farebný typ Svetlý chladný jemne jasný.

Najväčšou pohromou sú tmavé jesenné farby alebo sýte teplé farby.

Celebrity svetlého chladného typu – Svetlé leto

Príklady svetlého letného typu zo sveta slávnych: Heather Locklear, Naomi Watts, Claudia Schiffer, Reese Witherspoon, Cate Blanchett.

Vhodné farby

Svetlému letnému typu pristanú jemné jasné chladné a neutrálne odtiene, farby lomené bielou. Tieto farby nie sú lomené sivou, ako typické „letné“ farby. Je to chladnejší ekvivalent k svetlej jari – chladná a neutrálna časť tints.

Ženám ktorým pristanú farby skupiny Svetlé leto, pristanú najlepšie k tvári chladné a neutrálne pastely, farby lomené bielou. Medzi typické farby tejto skupiny patria: pastelová žltá, pastelová modrá, mätová, lila, jemná ružovofialová, pale tyrquoise, melónovo ružová, lavender, aqua, geranium pink, placid blue, violet tule… Chladná magentovoružová je často priliš chladná a lepšia je geranium pink.

K jemným jasným odtieňom k tvári môže svetlý letný typ doplniť do šatníka na odevy ďalej od tváre tlmené farby letnej palety, svetlé až stredne tmavé. Napríklad sivomodrú, svetlosivú, striebristosivú, svetlú taupe, ale i zlatistobéžovú z jarnej palety. Tlmené farby môžete použiť na sukne, nohavice, ale aj na hornú časť tela ďalej od tváre – na saká, cardigány, svetre, bundy, kabáty, plášte.

Na saká a svetríky si vyberte svetlé až stredne tmavé farby.

Dôležité je kde akú farbu nosíte, s čím to skombinujete a tiež akú máte postavu. A samozrejme aké farby máte rada, vždy sa nájde spôsob ako ich zakomponovať do vášho šatníka či doplnkov. Dôležité je aby sa vám vaša škála farieb páčila, aby ste sa v nich cítili dobre. Každý farebný typ má svoje neutrály – farby ľahko kombinovateľné s ďalšími a pestré farby, ktoré sa ľahko zladia s tými vašimi k tvári.

Individuálny výber vašich osobných farieb

Farebná typológia je typológia farieb, farebných skupín. Ja ich mám vytvorených 22 a k tomu bohatú bázu rôznych farieb.

Viete, že Pantone má vo svojich farebných vzorníkoch tisíce farieb?  V tom najskromnejšom vejári 2.100 farieb? Toľko ich k nákupom určite nepotrebujete, Smart Colour Analysis System – Chytrá farebná typológia je zjednodušený systém pokrytia celej bohatosti farebného sveta systémom tonálnych farebných skupín. A samozrejme dajú sa vypichnúť tie “ naj“  odtiene aj s názvami.

Poskladanie vašich farieb a paliet je ako hudba, nie je to len o tom, že vyberiem “ farebný typ“ a dostanete kompletnú paletu vopred pripravenej celej zostavy. Je to oveľa zábavnejšie a kreatívne, ako zložiť skladbu. Ked niekto vie zahrať pár nôt a odbrnká stupnicu alebo  “ Prší, prší…“ neznamená to ešte,  že rozumie hudbe a vie hrať. Preto i s farbami treba vedieť narábať – s ich vlastnosťami, psychologickým pôsobením… Vyberáme farby podľa vašej osobnej farebnosti, podľa toho či sa vám blízke jarné, letné, jesenné alebo zimné ladenie … podľa toho či ste extrovert alebo introvert, cholerik, sangvinik, melancholik alebo flegmatik… atď. Podľa toho aké farby máte vo svojich očiach, vlasoch, v pleti …Je to veľmi zaujímavé a tvorivé hľadanie. Výsledkom je zostava vašich farebných paletiek, kde máte vybrané farby k tvári a farby od tváre.

Po konzultácii dostanete svoju osobnú sadu kartičiek s farbami k nákupom, budete vedieť nielen všeobecné informácie, ale konkrétnu farebnosť pre vás osobne. Kartičky sú delené na farby k tvári a od tváre, takže sa vám bude ľahko nakupovať aj kombinovať.

Pozrite si aj tipy pre Sveté leto na PINTEREST. Na Pintereste sa môžete inšpirovať farbami, farebnými kombináciami, a aj jednotlivými kúskami pre nákup vášho šatníka.

Nájdete tu aj vhodné farby vlasov.

Vaše romantické, dramatické, formálne, relaxačné, energizujúce, upokojujúce farby

Niektoré vaše farby príroda vložila priamo do vašej naturálnej farebnosti. V očiach, pleti a vlasoch máte pigmenty, ktoré sa hodia aj pre váš šatník.

Pri konzulácii vyberieme vašu najlepšiu bielu, vaše najlepšie fialové, modré, zelené, tyrkysové, žlté, ružové i červené odtiene.

Farby pre silný imidž do práce, na relax, na slávnostné príležitosti, aj príležitosti kedy túžite mať príťažlivý sexi vzhľad. Na dôležité stretnutia, kedy potrebujete zapôsobiť.

Pozrite si inšpiráciu a tipy farebnej skupiny Svetlé leto na Pinterest.