Ako si vhodne vybrať farbu na vlasy? Pri farbení vlasov je dôležité vybrať si taký odtieň, ktorý vám pristane k pleti a očiam, ladí s vašou osobnosťou i s farbami oblečenia, ktoré nosievate.

Poradím vám ako si vybrať harmonickú farbu na vlasy, ktorá zvýrazní vašu prirodzenú krásu.

Pri farbení  je dôležité vybrať odtieň, ktorý vám pristane k pleti a očiam. Taký, ktorý zvýrazní vaše oči a pri ktorom sa bude vaša pleť javiť pekná, hladká a čistá, bez nedokonalostí. Taký odtieň je v súlade s vašim farebným typom i vnútorným rozpoložením.

To, či túžite po zosvetlení, alebo stmavení prirodzenej farby vlasov, má psychologickú príčinu. Treba preto načúvať svojmu vnútornému hlasu. Nikdy klientku nenahováram na zmenu iným smerom, ako to cíti psychologicky – nestačí zladiť vonkajšok, farby musia byť v súlade i s vašimi pocitmi. Farby majú veľký vplyv na psychiku, náladu i sebavedomie. Preto je dôležité zladenie nielen estetické z pohľadu vizáže, ale i psychologické.

Ak potrebujete energiu, siahnite po červenej, Tá symbolizuje životnú silu, vitalitu, energiu. Zosvetľovanie vlasov je príklon k racionalite, ale i submisivite, jemnosti, ženskosti, bezbrannosti… Možno preto sa toľko žien dopúšťa prílišného zosvetlenia v snahe cítiť sa  a vyzerať žensky, sexi. Marylin Monroe je večným symbolom stelesnenia ženskosti. Tmavé vlasy sú symbolom vášne a temperamentu, ak stmavujete, pridávate si na dominancii.

Obyčajne človeku pristanú podobné farby vlasov ako sú vlastné, o 2-3 stupne zosvetlené, alebo stmavené. Ak je farba príliš tmavá, či príliš svetlá alebo nesedí odtieň z hľadiska podtónu – je príliš teplý alebo príliš studený, tak vnímate disharmóniu, čosi vám na vzhľade nesedí. Vlasy môžu byť pekné, ale neladia s pleťou. Harmonické je zladenie s pleťou ak sedí to, čo je pre vás dôležité. Pre niektoré ženy je to práve svetlosť či tmavosť, intenzita farby, pre iné i to, či je odtieň teplý alebo studený. Sú typy žien, ktoré si pokojne môžu vybrať i teplý tón vlasov a pritom sú  farebným studeným typom.

Ako si vybrať farbu na vlasy?

Záleží na tom, čo je pre vás dôležité, preto pred farbením doporučujem farebnú typológiu. Treba vedieť ako svetlé/tmavé majú byť vaše vlasy aby vám to pristalo. Či má byť odtieň teplý, alebo chladný.

Určite aj vy poznáte niektorú mediálne známu dámu, ktorá v túžbe po zmene farby vlasov vsadila na nesprávny odtieň. Ak si tmavý typ vlasy príliš zosvetlí, svetlý príliš stmaví, alebo teplý použije popolavé odtiene, či studený typ odfarbí vlasy na zlatú blond výsledok je zväčša sklamaním. Vidíte, že čosi tam nesedí! Stratia sa pekné rysy tváre, oči pohasnú a žena nevyzerá dobre. Naopak, ak si vyberie správne, jej tvár úplne ožije a oči sa rozsvietia ako reflektory! Správna farba vlasov zvýrazní aj farbu vašich očí.

Zosvetľovať, stmavovať, či meniť odtiene sa dá aj v rámci farebného typu.

Prvý krok: stupeň svetlosti – tmavosti vašich vlasov

Svetlosť kaderníckych farieb sa označuje číslami od 1 po 12, pričom 1 značí čiernu a 12 -tka veľmi svetlú blond. Väčšina farieb je označená týmto systémom, ale sú i značky, ktoré používajú iné kódovanie. Tento systém používa napr. Garnier, L´ORÉAL, Wella.

 

 

  1. Modročierna
  2. Čierna
  3. Tmavohnedá
  4. Strednehnedá
  5. Svetlohnedá
  6. Tmavoplavá
  7. Stredná blond, stredneplavá
  8. Plavá blond, svetloplavá
  9. Svetlá blond
  10. Svetloplavá blond

11    a 12 sú ultra svetlé odtiene.

Okrem prvého čísla na farbe si všimnite i tie ďalšie za bodkou, napr. 8.1 značí že odtieň je výrazne popolavý. Na melírované vlasy zbavené pigmentu to chytí celkom iste na šedivo!

Čísla za bodkou označujú odtieň farby. 1 popolavú, 01 prírodný popolavý odtieň, 02 dúhovú ( ale u nemeckých značiek zelenú), 3 teplý zlatý odtieň, 4 červenozlatý medený odtieň, 5 purpurový a 6 fialový tón vo farbe.

Teplé typy by si mali vyberať farby prírodné alebo v zlatých a červenozlatých odtieňoch, studené v naturálnych alebo popolavých, platinových, mahagónových odtieňoch.  U tlmených typov, alebo svetlých sa dá spraviť výnimka, nie však u každej ženy. Záleží či je pre vás podtón dôležitý alebo nie.

Pre laika môže byť zložité sa v tom zorientovať a preto pred farbením odporúčam zájsť na poradenstvo – pri zmene účesu a farby vlasov naozaj platí dvakrát porekadlo Dvakrát meraj a raz rež.

Každá farba vám chytí podľa toho, aký máte základ, preto sa nespoliehajte na obrázok na krabičke. Dosiahnuť vytúžený odtieň vám spoľahlivo vie len kaderníčka, odborné farbenie profesionálnymi farbami je iná muzika ako domáce farby z drogérie. Ak máte šikovné ruky, potrebnú dávku trpezlivosti a chuť sa so svojimi vlasmi pohrať samé, tak viac ako poetické názvy farieb na krabičkách si všimnite čísla. Tie vám o odtieni ktorý sa skrýva vnútri povedia viac.