Farebný typ TLMENÝ môže byť teplý i studený. Typické chladné tlmené typy sú letné. Tie sa však líšia stupňom svetlosti farieb, teplotou, aj intenzitou tlmenosti. Po type Tlmené leto svetlé nasleduje o niečo tmavšie Tlmené leto s pásmom tlmených chladných odtieňov nie veľmi svetlých, ani tmavých.

Podtón, teplota farebných tónov (hue): mierne teplé až neutrálne

Svetlosť/tmavosť (value): stredne tmavé – od mierne svetlejších po mierne tmavšie

Jas/tlmenosť (chroma): mierne alebo viac tlmené odtiene zo skupiny tones

Dôležitá pre tlmený typ je hlavne tlmenosť farieb pri tvári. Potom stredná svetlosť/tmavosť. No a potom neutrálny až chladný podtón farieb.

Vhodné farby

TLMENÉ LETO  – tlmené, neutrálne  a mierne chladné. Stredne tmavé tlmené odtiene. Stredné pásmo od svetlejších po tmavšie. Ani bledé, ani tmavé odtiene zo skupiny TONES.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou tlmeného letného typu je mierne alebo trochu viac chladnejší podtón farieb. Nie ultra chladný, ako pre Chladné leto, ale mierne chladný.

Opakom tlmenosti je jas, žiarivosť. Jasné a žiarivé farby tento typ žien prebijú, ich jemné sfarbenie potrebuje decentné, mierne alebo viac tlmené odtiene.

Najväčšou pohromou sú sýte krikľavé farby.

Tlmené farby vôbec nemusia byť nudné, záleží ako ich skombinujete a tiež miera tlmenosti môže byť rôzna. Farby menej tlmené mnohým ženám vyhovujú viac ako veľmi zašedlé, intenzívne tlmené odtiene. Farebné škály pre tlmené leto sú viaceré, viac alebo menej tlmené.

Tlmené leto má rozne podoby tlmenosti . Niekomu vyhovujú farby, ktoré nie sú tak chladné ako pre Chladné leto, ale tlmenosť majú tiež nižšiu. A pre niektoré ženy je vyhovujúca vyššia miera tlmenosti, zašedlosti.

Všetky letné typy sú chladné, teplý letný typ neexistuje.  Miera teploty však môže kolísať na stupnici od ultra chladných tónov (Chladné leto) po neutrálne pásmo, typické práve pre tlmené typy. Niektoré ženy sú však tlmené a ich farby nie sú neutrálne, ale mierne chladné.

Miera neutrality až chladu a miera tlmenosti – od veľmi miernej do intenzívnu  (dull colours) je tiež individuálna. Preto vôbec nestačí „ zaradiť sa“ do niektorého farebného typu. Treba poznať vlastnú mieru tlmenosti a vlastnú mieru teploty farieb.

Kým pre Tlmený typ svetlý je dôležitá mierna tlmenosť a svetlosť farieb, tak obvykle najlepšie farby pre Tlmené leto sú definované ako „ani svetlé, ani tmavé a tlmené“.

Celebrity tlmeného neutrálneho/chladného typu – Tlmené leto

Príklady tlmeného letného typu zo sveta slávnych:

Heidi Klum,  Sarah Jessica Parker, Kate Moss, Dagmar Havlová, Dara Rolins.

Pozrite si aj tipy pre Tlmené leto na Pinterest.