Poznáte rozprávku o škaredom káčatku?

S pani M sme a stretli po rokoch a jej podoba mi vyrazila dych. M je vyslovene tmavým typom s prirodzene tmavými hnedými vlasmi a tmavohnedými očami. Bývalú tmavovlásku s tmavohnedými očami kaderníčky odfarbili postupne až do zlatistých a medených teplých tónov stredne plavej až tmavo plavej blond. Presný opak toho, čo k tvári potrebuje. Po krátkom rozhovore, vtedy som práve končila vizážistický kurz PEI, sa zverila do mojich rúk.

Urobili sme analýzy obrysu tváre, jej rysov, zmenili účes i farbu. Výsledkom bola podoba, ktorá ju zo škaredého káčatka zmenila na atraktívnu mladú ženu s výraznými očami, podčiarkla jej zvláštne rysy, výrazné lícne kosti, zvýraznila oči a zharmonizovala farby i tvary. Až tak úspešne, že keď som prezentovala jej fotografie na starej stránke www.vizazista.sk mnohí sa domnievali, že sa jedná o dámu po plastických operáciách. Nešlo o plastik surgery, ale o „make up surgery“.

Po niekoľkých rokoch sme sa opäť stretli – neverila som svojim očiam! Z atraktívnej štíhlej tmavovlásky sa opäť stalo škaredé káčatko s vyblednutým, vyšisovanými vlasmi a beztvarým účesom.

O tom, že nie každá kaderníčka si dá hovoriť do remesla som sa presvedčila, keď sme sa vybrali spoločne do toho „jej „kaderníctva. Pani kaderníčka sa cítila pochopiteľne dotknutá, čo jej má kto radiť. K spoločnému konsenzu sme sa akosi nevedeli dostať. Pani M odchádzala zas s účesom bez švihu, ako spred 15 tích rokov, vlasy trosku lepšie, ale zas to nebolo ono! A ľahšia o obsah peňaženky. Úplne zbytočne.

Mnohé kaderníčky neprihliadajú na tvar tváre, osobnosť nositeľky, celkové proporcie spredu, zboku, vzhľadom k postave, a vytvárajú často atraktívny účes alebo farbu vlasov – ale žiaľ nevhodný z hľadiska farby či tvaru pre nositeľku. A o to práve ide. O vhodnú FARBU vlasov a TVAR účesu.

Klienti mi vravia, že v kaderníctve im polozia obligátnu otázku : Tak ako to chcete? No, ale oni nevedia. Tak, aby to bolo dobre. Ale ako to má byť?

V zásade dotaz na prianie je správny, len možno nie najšťastnejšie formulovaný. A na nejaké dlhé rozhovory či prezeranie časopisov v salónoch kaderníčky väčšinou ani nemajú čas.

Preto je dobré poradiť sa s vizážistkou a v spolupráci dvoch odborníčiek – vizážistky a kaderníčky vznikne tá správna podoba účesu. Atraktívny, krásny účes, ktorý pristane jeho nositeľke.

S pani M sme teda opäť navštívili kaderníctvo, kde sa spolupráci nebránia a vedia, že mojou ambíciou nie je nahrádzať kadernícke vedomosti, či zručnosti, len k nim doplniť tie svoje.

Pani M má diamantový tvar tváre, kosoštvorec hore i dole s useknutými špičkami. Tvár pôsobí tvrdo, bez pôvabu. Základ vlastných pigmentov je tmavý, olivová pleť, tmavé, až čiernohnedé oči a tmavšie hnedé vlasy.

Sýtosť jej pigmentov je vysoká a namiesto kontrastov pristane tvári tlmenosť. Farebne je Tmavé leto, pristanú jej mierne tmavé tlmené farby leta a niektoré aj z jesene. Zlato žiarivé a svetlé odtiene sa v žiadnom prípade nemôžu nachádzať vo vlasoch pri tvári.

Farbu vlasov sme zmenili na stredne tmavohnedé č.4. Objem účesu v hornej časti rozšíril užšiu partiu čela, dole kaderníčka vlasy mladistvo upravila do neposlušných končekov pri krku.

Následne som vytvorila ľahké líčenie, opticky vytvarovala hrany na tváre rôznymi odtieňmi pokladu a púdrom najmä v dolnej časti sánky. Hlboko posadené oči dostali jemný svetlý tieň, čím vykukli z očných jamiek. Na vypuklú časť smerom k vonkajšiemu kútiku som naopak naniesla tmavý kontúrovací tieň. Mandľový tvar očí podporilo orámovanie hnedou ceruzkou vo farbe dúhoviek. Na záver som naniesla hnedú mascaru, ktorá pôsobí najmä pre dámy v zrelom veku jemnejšie a mäkšie.

Na líčka som naniesla broskyňový nádych , ktorý je na zrelej a snedej pleti prirodzenejší než ružový.

Pery som obkreslila telovou ceruzkou, aby vynikla ich plasticita. Potom som ružovom ceruzkou vykreslila jemne zväčšený obrys. Lesk prery do tvaroval a opticky jemne zväčšil. Volila som odtieň ktorý vyhovuje sýtejšiemu sfarbeniu, ale zas nie tmavý, pretože ten pri pridával roky a zúžil pery. Tmavofialový lesk Sothys som zmiešala s odtieňom jemne fialkovo ružovým parme, najmä v strednej časti pier.

Výsledok vidíte sami. Pani M omladla razom o pekných pár rokov!

Správny dojem dodala tvári aj slušivá pashmina vo fialovej farbe. Podotýkam, že pani M má 60.  Chceli by ste i vy vyzerať v šesťdesiatke sviežo a atraktívne?